Hoe je avondjurken het best opbergt en onderhoudt

Hoe je avondjurken het best opbergt en onderhoudt
Hoe je avondjurken het best opbergt en onderhoudt

Avondjurken zijn niet ontworpen voor dagelijks gebruik. Ze laten zich dus niet gemakkelijk wassen of strijken. Opplooien doe je best ook niet te veel. Maar hoe moet het dan wel? Je kan toch moeilijk je halve dressing verbouwen omdat je nu eenmaal een dure avondjurk gekocht hebt en je wegens gebrek aan plaats die niet lang kan laten hangen in je kleerkast. Gelukkig zijn er goedkope alternatieven die zelfs de mogelijkheid geven je garderobe feestkleding onbeperkt uit te breiden.

Garderobedozen

Feestkleding zoals lange avondjurken en moeder van de bruid jurken nemen bijna de volledige lengte van een kleerkast in. Heb je onderaan nog een legger steken, dan in de kans groot dat de onderkant van de jurk kreukt op de legger. Heb je een legger bovenaan en daaronder hangers hangt je dure jurk half op de schoenen die vanonder in de kast worden opgeslagen.

Een handig alternatief als je geen plaats hebt in de kleerkast zijn de garderobedozen, eigenlijk bedoeld om hangkleding mee te vervoeren. Maar voor 10 euro kan je ze ook gebruiken als kast voor je avondkleding.

Een trouwkleed neemt zoveel plaats in dat je deze beter, ofwel uitstalt op een paspop, ofwel opbergt in een grote kartonnen doos en die doos boven in de kast een plaats geeft, of er zelfs bovenop. Een trouwkleed wordt toch nooit meer gedragen.

Help, een vlek

Avondjurken wassen is te mijden. Als er geen vlekken op zijn, hang je ze best buiten gedurende enkele uren. Zo zal ze ook weer fris ruiken. Toch kan het gebeuren dat jij of iemand anders morst op je avondjurk en wassen onvermijdelijk is. Tegenwoordig mag je veel avondkleding zelf wassen, de tijd dat alles sowieso naar de droogkuis moest, is gelukkig voorbij, mede dankzij de ruimere keuze aan wasprogramma’s op de wasmachines en de betere wasproducten.

Als je het programma op handwas zet, kan je bijna geen kwaad doen. Als er een moeilijk uitwasbare vlek op zit, bijvoorbeeld van saus, dan zal handwas met een lauw sopje niet het gewenste resultaat opleveren. Omdat heet wassen niet mag, ga je in dat geval toch best naar een droogkruis. Lees in ieder geval goed de wasvoorschriften van de jurk en let op met fragiel materiaal zoals transparante stoffen en steentjes die los kunnen komen.

Speciaal geval: de bruidsjurk

Een bruidsjurk was je nooit zelf in de wasmachine! Hierbij is droogkuis verplicht en best zo snel mogelijk na de bruiloft. Bruidsjurken zijn bezaaid met delicate stoffen, steentjes, kant enzovoort. De kans dat er iets scheurt, is heel groot als je het zelf wast. Bewaar de jurk steeds in een stoffen kledinghoes en hang ze aan de buitenkant van de kast tot aan de trouwdag. Zo wordt ze niet platgedrukt door de andere kleding die er al hangt want met een trouwkleed kan je gemakkelijk een hele kast vullen.

Is ze gekreukt, hang ze in de badkamer tijdens het douchen. De warme dampen werken als stoom die de plooien weer glad strijken.

 

 

Hoe je avondjurken het best opbergt en onderhoudt